Iedere fysiotherapeut in onze praktijk heeft tijdens zijn of haar studie fysiotherapie en goed basiskennis gekregen over het menselijk lichaam. De fysiotherapeut heeft kennis over bijvoorbeeld om de botten, gewrichten, spieren en zenuwen. Dit wordt ook wel het gehele bewegingsapparaat genoemd. Naast de leer over het gehele bewegingsapparaat, is er ook veel aandacht voor de regio-specifieke klachten. Voorbeelden hiervan zijn rug- en nekklachten, schouderklachten, heup, knie of enkelklachten. Bij de algemene fysiotherapie worden de klachten lokaal, maar ook globaal bekeken. Bijvoorbeeld bij rugklachten kan het zijn dat de heup, knie en enkels ook onderzocht worden door de algemeen fysiotherapeut. Denk hierbij aan iemand die rugklachten heeft als gevolg van langdurig verkeerd lopen. Om het probleem op te lossen is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. In dit geval zou het looppatroon aangepast moeten worden om de rugklachten te verminderen.
De algemeen fysiotherapeut zal onderzoeken, uitleggen, adviseren, behandelen en begeleiden. Mocht het nodig zijn, zal er ook overlegd worden met een verwijzer, huisarts, specialist of collega fysiotherapeut. Op deze manier kan de best passende behandeling worden gekozen voor de patiënt.
Hoe gaan we te werk?
Voor iemand die nog nooit bij een fysiotherapeut is geweest kan het natuurlijk spannend zijn. Bij elke nieuwe klacht zal er screening, intake en onderzoek plaats vinden. Hierbij beginnen we met een vraaggesprek om de klacht in kaart te brengen. Uit dit vraaggesprek krijgen wij al voor 80% inzicht over waar het probleem zich bevindt. Na het gesprek zullen we met één of meerdere testen onderzoeken of ons idee over de klachten ook klopt.
Behandeling
Een behandeling ziet er niet altijd hetzelfde uit. De basis van de behandeling bestaat uit het uitleg geven wat het probleem precies is, en hoe dit samen met de fysiotherapeut opgelost kan worden. Vervolgens zal in de praktijk behandeld worden. Naast de behandeling in de praktijk is het vaak minstens zo belangrijk dat je zelf actief bezig bent en blijft met je herstel. Een voorbeeld hiervan is om thuis zelf bezig te gaan met de oefeningen die je van de fysiotherapeut mee krijgt. Ook houdingsadviezen moeten bijvoorbeeld zelfstandig opgevolgd worden om het gewenste resultaat te behalen.
Direct toegankelijkheid
Veel mensen komen pas bij de fysiotherapeut terecht wanneer ze eerst bij een huisarts zijn geweest en hiervan een verwijzing hebben gekregen. Echter is dit niet noodzakelijk. Sinds 2006 kan iedereen rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Bij de fysiotherapeut wordt een screening uitgevoerd om te onderzoeken de patiënt op het juiste adres is. Mochten hierover twijfels zijn, zal er contact worden opgenomen met de huisarts om dit te bespreken.