Slijmbeursontsteking
Wat is een slijmbeursontsteking?
Er zijn verschillende slijmbeurzen aanwezig in het lichaam van een mens. Een slijmbeurs is een ”kussentje” gevuld met vocht, wat dienst als een stootkussentje voor het gewricht en verminderen wrijving. Ook in de heup bevinden zich slijmbeurzen. Wanneer er een ontsteking ontstaat in een slijmbeurs, ontstaat er een slijmbeursontsteking. De medische term dat hiervoor gebruikt wordt is bursitis. Een slijmbeursontsteking komt met name bij ouderen voor, maar ook jonge mensen (bijvoorbeeld hardlopers) kunnen te maken krijgen met een slijmbeursontsteking.
Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?
Het ontstaan van een slijmbeurs kan verschillende oorzaken hebben. Na een ongeval of een kortdurende overbelasting kan een acute slijmbeursontsteking ontstaan. Ook een infectie door een wondje kan een slijmbeursontsteking veroorzaken. In dit geval hebben we het over een septische slijmbeurs ontsteking. Wanneer er door langdurige overbelasting een slijmbeursontsteking ontstaat, spreken we over een chronische slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ontstaat een zeurende drukkende pijn in de heup waarbij de slijmbeurs opzwelt. In het geval van een septische slijmbeursontsteking kan het zijn dat de huid rood en warm wordt.
Hoe behandelen we een slijmbeurstonsteking?
Bij een slijmbeursontsteking is het bewegen van de heup vaak moeizaam en pijnlijk. De fysiotherapeut zal bij deze klacht eerst een gesprek aangaan om de klachten zo goed mogelijk in kaart te brengen. Ook zal de fysiotherapeut de heup onderzoeken. Wanneer de therapeut een slijmbeursontsteking vermoedt, zal de therapeut passende beweegadviezen geven. Meestal is het verstandig om bij een slijmbeursontsteking de mate van belasting aan te passen om de slijmbeurs wat ruimte te geven om te herstellen. Ook oefentherapie en huiswerkoefeningen zijn belangrijk bij het herstel van een slijmbeursontsteking. Onze praktijk werkt met een app, waardoor oefeningen makkelijk thuis uitgevoerd kunnen worden.