Polsklachten

Polsklachten

Polsklachten kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven en kunnen erg vervelend zijn. Omdat de pols veelvuldig gebruikt wordt bij dagelijkse activiteiten (schrijven, tillen, typen bij gebruik van de laptop) kan het erg belemmerend zijn om klachten te ervaren van de pols. In onze praktijk zien we verschillende soorten polsklachten met verschillende oorzaken. Polsklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een val of ongeluk. Ook overbelasting of een peesontsteking kunnen oorzaken zijn van polsklachten. 

Wat zijn polsklachten?

Polsklachten worden gekenmerkt (pijn)klachten rondom de polsregio. Ook tintelingen of krachtsverlies kunnen klachten zijn die voor kunnen komen in de pols. De pols bestaat uit 3 gewrichten die goed samen moeten werken om goed te blijven functioneren. Ook wordt het polsgewricht omgeven door veel pezen en spieren. Als er iets mis is met één van deze structuren kunnen er polsklachten ontstaan. De klachten worden vaak opgemerkt tijdens dagelijkse activiteiten of werkzaamheden. Hierdoor kan het soms zijn dat deze activiteiten niet meer naar wens uitgevoerd kunnen worden. 

Hoe ontstaan polsklachten?

Polsklachten wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door trauma, waarbij letsel is ontstaan aan de pols. Ongeveer twee op de drie polsklachten ontstaan als gevolg van een val. Ouderen zijn vatbaarder voor polsklachten, wanneer zij meer risico hebben om te vallen. Sportactiviteiten waar polsletsels het meest voorkomen zijn bijvoorbeeld turnen, rugby, boksen, skiën, snowboarden en schaatsen. Een breuk van de pols of peesscheuring kunnen gevolgen zijn van een val. Naast een val kan (herhaaldelijke) overbelasting van de pols ook een oorzaak zijn voor klachten. (Herhaaldelijke) bewegingen tijdens bijvoorbeeld verhuizingen of andere zware activiteiten zoals klussen, kunnen ervoor zorgen dat er de structuren overbelast raken en klachten ontstaan.

Hoe behandelen we polsklachten?

Afhankelijk van de oorzaak en aard van de klacht zal de fysiotherapeut adviezen geven hoe je het beste om kan gaan met de klacht. De fysiotherapeut zal aangeven wat de komende periode van je verwacht wordt en, afhankelijk van de oorzaak, je zo goed mogelijk begeleiden om langzamerhand weer taken op te pakken of misschien juist een stapje terug te zetten. Vaak zal de fysiotherapeut starten met oefentherapie. Hierbij zal de fysiotherapeut oefeningen geven die het best helpen voor jouw klachten. Deze oefeningen kunnen of soms thuis, of in de praktijk samen met de fysiotherapeut uitgevoerd worden. Soms kan het tapen van de pols helpend zijn om de pols te ondersteunen en pijn te verminderen. 

Dit is een test