Elleboog klachten
Klachten aan de elleboog kunnen ervoor zorgen dat dagelijkse activiteiten of soms werkzaamheden lastiger worden om uit te voeren. Met fysiotherapie kunnen in sommige gevallen de elleboogklachten behandeld worden om de klachten zoveel mogelijk te minderen. Hierdoor wordt het sneller weer mogelijk om met minder pijnklachten de dagelijkse taken weer op te pakken.
Wat zijn elleboogklachten?
Het ellebooggewricht bestaat uit het bovenarm been en twee onderarm benen. Doordat het gewricht uit 3 onderdelen bestaat, is het mogelijk om naast strekken en buigen ook de onderarm ten opzichte van de bovenarm te draaien. Wanneer er gesproken wordt van elleboogklachten, gaat het vaak om pijnklachten in, of rondom de elleboog bij bewegen. Soms komen de klachten ook voor in rust. De pijnklachten kunnen samen kan gaan met stijfheid, bewegingsbeperking en uitstralende pijn naar de hand. Elleboogklachten kunnen door meerdere oorzaken ontstaan en kunnen op verschillende manieren behandeld worden bij een fysiotherapeut.
Hoe ontstaan elleboogklachten?
Elleboogklachten kunnen zowel plotseling als geleidelijk ontstaan. Na bijvoorbeeld een val (bijvoorbeeld tijdens sport) kan letsel ontstaan waardoor elleboogklachten kunnen opspelen. Ook kan door door overbelastende, herhaaldelijke bewegingen geleidelijk klachten ontstaan in de elleboog. Voorbeelden van bekende elleboogklachten zijn bijvoorbeeld de tenniselleboog (epicondylitis lateralis) of de golferselleboog (epicondylitis medialis). In beide gevallen is overbelasting meestal de oorzaak van de klachten. Verder kunnen de elleboogklachten het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking in de elleboog. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld herhaaldelijk stoten of leunen op de elleboog. Ook artrose kan voorkomen in de elleboog en klachten veroorzaken. In alle gevallen kan je contact opnemen met de fysiotherapeut voor behandeling.
Hoe behandelen we elleboogklachten?
Afhankelijk van de oorzaak kunnen veel elleboogklachten behandeld worden om de klachten te verminderen of volledig te helpen herstellen. Na onderzoek zal de fysiotherapeut adviseren hoe je het beste om kan gaan met de elleboogklacht. Afhankelijk van de aard van de klacht, zal de fysiotherapeut de elleboog behandelen. Dit wordt in veel gevallen door middel van oefentherapie uitgevoerd. De oefeningen worden samen doorgenomen en kunnen eventueel ook thuis uitgevoerd worden. In onze praktijk maken we gebruik van een app waardoor huiswerkoefeningen door middel van korte instructiefilmpjes makkelijk zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Op deze manier kan je naast de behandelingen in de praktijk, ook zelf thuis aan de slag om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.