Hoofdpijnklachten
Hoofdpijnklachten komen op alle leeftijden voor. Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn. Voorbeelden hiervan zijn spanningshoofdpijn, migraine en cervicogene hoofdpijn. In veel gevallen gaan hoofdpijnklachten samen met nek en schouderklachten. De fysiotherapeut kan u helpen om de klachten te verminderen.
Wat is hoofdpijn?
Veel mensen hebben wel eens last van een vorm van hoofdpijn. De klachten zijn afhankelijk van de vorm van hoofdpijn dat de persoon heeft. Kenmerkende symptomen voor bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, zijn dubbelzijdige (links en rechts) drukkende pijn, die mild is van aard en niet erger wordt door lichamelijke inspanning. Er kan sprake zijn van overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraine wordt in tegenstelling tot spanningshoofdpijn eenzijdig gevoeld en is meestal bonzend van aard. Er kan sprake zijn van misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, geluid of geuren. Mensen met cervicogene hoofdpijn hebben vaak eenzijdige pijn dat kan uitstralen naar de nek, schouder, arm en/of tussen de schouderbladen.
Hoe ontstaat hoofdpijn?
De verschillende vormen van hoofdpijn komen met verschillende oorzaken. We zien vaak dat spanningshoofdpijn samen gaat met een te hoge spierspanning in de nek en/of schouderspieren. Over de oorzaak van migraine is nog veel onbekend. Wel is bekend dat hormonale schommelingen invloed kunnen hebben op de migraine klachten. Migraine komt dus ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is bekend dat oefentherapie kan helpen bij het minderen van migraine klachten. Ook kan de fysiotherapeut waar nodig de nek behandelen om de klachten van migraine te minderen. Bij cervicogene hoofdpijnklachten ligt de oorzaak bij een bewegingsbeperking in de nek. De manueel therapeut kan hierbij helpen om de klachten te verminderen.
Hoe behandelen we hoofdpijn?
Hoofdpijn is vaak goed te behandelen. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek en/of verwijzing, zal de fysiotherapeut de behandeling starten. In eerste instantie zal de fysiotherapeut uitleg geven over de aard en het ontstaan van de hoofdpijn. Ook zal de fysiotherapeut aangeven wat de beste mogelijkheden zijn om om te gaan met de klachten. Uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapie effectief is bij de behandeling van spanningshoofdpijn en migraine. Vaak kan oefentherapie de hoofdpijn doen afnemen. Oefentherapie is voornamelijk gericht op het versterken van nekspieren en de spieren van het bovenste deel van de rug. Wanneer er naast spanningshoofdpijn of migraine ook sprake is van nekklachten, wordt hier ook de focus op gelegd tijdens behandeling. Bij cervicogene hoofdpijn zal de fysiotherapeut beoordelen waar de oorzaak van de bewegingsbeperking in de nek ligt, en deze vervolgens behandelen.