Een frozen shoulder is een aandoening aan de schouder waarbij er een ontsteking is ontstaan in het schouderkapsel. Deze aandoening komt meestal voor bij mensen tussen het 40ste en het 65ste levensjaar en gaat meestal vanzelf over. Echter kan het herstel van een frozen shoulder lang duren. De fysiotherapeut kan helpen om dit proces zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. De kans dat je twee keer een frozen shoulder krijgt aan dezelfde kant is heel erg klein.
Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder is een aandoening aan de schouder waarbij er een ontsteking is ontstaan in het schouderkapsel. Hierdoor krijg je bij veel bewegingen van de schouder pijn en ontstaan er ook beperkingen bij het bewegen van de schouder. De bewegingsbeperking in de schouder ontstaat door verklevingen van het schouderkapsel. Het proces van een frozen shoulder bestaat uit drie fasen. Het herstel van een frozen shoulder duurt al snel een jaar Vaak merken we dat er altijd wel een lichte beperking overblijft na het doorlopen van een frozen shoulder.
De eerste fase wordt ook wel de de freezing fase (bevriezende fase) genoemd. In deze fase staat de pijn op de voorgrond. Door deze pijn ontstaan er steeds meer beperkingen in het actief bewegen. Deze fase kan van een paar weken tot wel 9 maanden duren.
De tweede fase wordt ook wel de frozen fase (bevroren fase) genoemd. In deze fase neemt de pijn geleidelijk af. De pijn blijft alleen tijdens de eindstandige bewegingen aanwezig. Wat de naam aangeeft is dat de stijfheid in deze fase wel aanwezig blijft. Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren
De derde fase wordt ook wel de thawing fase (ontdooiende fase) genoemd. In deze fase zal de pijn langzamerhand verdwijnen. Ook de stijfheid zal afnemen en de bewegingsvrijheid zal langzamerhand terugkeren tot een bijna normaal niveau. Deze fase kan van 12 tot 42 maanden aanhouden
Hoe ontstaat een frozen shoulder?
Er is nog geen duidelijkheid waardoor een frozen shoulder ontstaat. De verwachting is dat het kan komen door bijvoorbeeld een verwonding in de buurt van de schouder. Dit kan een wond in het lichaam zijn maar ook bijvoorbeeld aan de huid. Andere risicofactoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan van een frozen shoulder zijn bijvoorbeeld langdurige immobilisatie van de schouder (na bijvoorbeeld een ongeval) of langdurige overbelasting. Ook bepaalde ziekten of aandoeningen kunnen bijdragen aan het ontstaan van een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder is er sprake van diffuse pijn in rust en hevige pijn bij bewegen van de schouder. Andere klachten die veelvoorkomend zijn bij een frozen shoulder zijn een verstoorde nachtrust bij liggen op de aangedane zijde en bewegingsbeperking in verschillende bewegingsrichtingen waarbij vooral bovenhandse werkzaamheden problemen geven.
Hoe behandelen we een frozen shoulder?
Het herstel van een frozen shoulder kan lang duren. Om deze reden wordt het aangeraden om samen met een fysiotherapeut het proces zo spoedig mogelijk te laten verlopen. De fysiotherapeut zal in eerste fase vooral uitleg geven over de klachten en wat een frozen shoulder precies inhoudt. Verder zal de fysiotherapeut adviseren over de mate waarin je de schouder mag bewegen, en hoe het bewegingspatroon aangepast moet worden. Bij een frozen shoulder is het erg belangrijk om binnen bepaalde pijngrenzen te blijven bewegen. Ook zal de fysiotherapeut je leren hoe je moet omgaan met beperkingen in het dagelijks leven. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld sport, (huishoudelijk) werk, autorijden of fietsen.