De meeste mensen ervaren wel eens lichte nekklachten. Nekklachten zijn, op lage rug en schouderklachten na, de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Meestal zijn nekklachten niet ernstig. Meer dan de helft van de mensen met nekklachten herstelt weer binnen enkele maanden. Een heel klein deel van de mensen met nekklachten (ongeveer 5%) hebben naast pijn in de nek, ook uitstraling. In dit geval kan bijvoorbeeld sprake zijn van een radiculair syndroom of cervicaal radiculair syndroom. In de meeste gevallen kan fysiotherapie helpen om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.
Wat zijn nek klachten?
Nekpijn is in de meeste gevallen een zeurende pijn die aan beide kanten of aan één kant van de nek of op de schouders voelbaar is. Soms gaan de klachten samen met met stijfheid, bewegingsbeperking, slapeloosheid, hoofdpijn of vermoeidheid. In een klein deel van de gevallen straalt de pijn uit naar schouders of armen. Nekpijn kan plotseling maar ook in de loop van de tijd ontstaan. Dit is vaak afhankelijk van de oorzaak van de nekklachten. Nekklachten kunnen zowel bij jonge mensen als bij oude mensen voorkomen en kunnen erg vervelend zijn. Mede omdat de klachten aanwezig kunnen zijn tijdens dagelijkse taken, kan het helpen om contact op te nemen met de fysiotherapeut.
Hoe ontstaan nek klachten?
Bij de merendeel van de patiënten die in de praktijk komen met nekklachten, is geen specifieke onderliggende aandoening te vinden die de nekklachten veroorzaken. De prognose (verwachte herstel) bij deze mensen is in de meeste gevallen erg goed, waarbij de klachten met behulp van de fysiotherapeut vaak snel afnemen en verdwijnen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de nekklachten ontstaan. De meest bekende oorzaken zijn de nekhernia, een auto ongeluk, nekartrose of stress. Naast deze oorzaken kunnen overbelasting van de nek en houdingsproblematiek ook oorzaken zijn voor nekklachten.
Hoe behandelen we nek klachten?
Afhankelijk van de oorzaak van de klachten, zal de fysiotherapeut adviseren wat de beste manier is om met de klacht om te gaan. Omdat uit onderzoek is gebleken dat manuele therapie en oefentherapie in de meeste gevallen het meest effectief zijn, zal de fysiotherapeut in veel gevallen starten met oefentherapie. In sommige gevallen zal de fysiotherapeut oefeningen meegeven zodat je die thuis zelf uit kan voeren. Onze praktijk beschikt over een app waarmee de oefeningen naar je toe gestuurd kunnen worden. Op deze manier kan je, met behulp van korte instructiefilmpjes, thuis zelf blijven oefenen zodat de klachten zo snel mogelijk verdwijnen.