Elk jaar krijgen in Nederland zo'n 45.000 mensen een nieuwe heup. Bij ons in de regio zijn zien we de meeste mensen komen uit de verschillende regionale ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen zijn onder andere het ZGT in Almelo en Hengelo, het MST uit Enschede en het OCON.
Wat is een nieuwe heup?
Een nieuwe heup of een total hip zoals deze door orthopeden genoemd wordt, is een vervanging van een versleten of beschadigd heup gewricht. Een nieuwe heup bestaat uit een heupprothese gemaakt van kunstmatig materiaal, wat de functie van een heup zo goed mogelijk nabootst. Er zijn verschillende methoden om een nieuwe heup vast te maken in het bot. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een ongecementeerde methode waardoor de prothese meteen na de operatie al belastbaar is. Ook kan de specialist ervoor kiezen om de gecementeerde methode uit te voeren. Hierbij wordt tijdens de operatie cement gebruikt. Met behulp van dit cement wordt de prothese vastgezet in het bot.
Waarom een nieuwe heup?
De specialist kan om verschillende redenen kiezen voor een nieuwe heup. In de meeste gevallen wordt een nieuwe heup geplaatst als gevolg van vergevorderde artrose in de heup. Een voorbeeld van een andere reden om een nieuwe heup te plaatsen is een beschadigde heup of heupkom. Bij een versleten of beschadigde heup kan het zijn dat je pijn ervaart in de heup tijdens lopen of langdurig staan. Bij een versleten heup kan het zijn dat je naast pijn ook stijfheid in de heup ervaart. Vaak gaat het dan om startstijfheid die na enkele minuten weer verdwenen is. Voordat een orthopeed kiest voor een nieuwe heup wordt bij artrose vaak fysiotherapie geadviseerd om de operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Dit kan bij ons in de praktijk door middel van oefentherapie om bijvoorbeeld de omliggende spieren te versterken. Wanneer de klachten zo ernstig zijn, dat er te veel pijn en/of stijfheid optreed kan een orthopeed er voor kiezen om te gaan voor een nieuwe heup.
Hoe behandelen we na een nieuwe heup?
Na het plaatsten van een nieuwe heup wordt vaak geadviseerd om thuis en bij de fysiotherapeut door te gaan met oefenen. Meestal is na de operatie de nieuwe heup meteen belastbaar, tenzij anders aangegeven wordt door de orthopeed. In eerste instantie zal het wel nodig zijn om met loophulpmiddelen zoals een rollator of krukken te lopen. Tijdens de fysiotherapie wordt onder begeleiding geleidelijk de kracht en beweeglijkheid van de heup getraind. Ook zal het lopen met loophulpmiddelen waar het kan in overleg met de fysiotherapeut afgebouwd worden. De duur van het gehele traject verschilt per persoon waarbij er rekening gehouden moet worden met een revalidatieperiode van 6 tot 12 maanden. Hoe beter je fysieke conditie is voor de operatie, hoe beter je er ook uit komt. Zorg dus voor dat je ook voor de tijd zo goed mogelijk kunt oefenen. Hiermee is verbeter je je kracht, conditie en doorbloeding.