Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand die een nieuwe knie heeft. Het is ook een veel voorkomende operatie. Er worden namelijk 24.000 nieuwe knie operatie's per jaar uitgevoerd door orthopeden. Bij ons in de regio zijn zien we de meeste mensen komen uit de verschillende regionale ziekenhuizen. Dit zijn het MST uit Enschede, OCON uit Hengelo en Almelo.
Wat is een nieuwe knie?
Een nieuwe knie of een total knee, zoals deze door orthopeden genoemd wordt, is een vervanging van een versleten of beschadigd knie gewricht. De knie wordt dan (deels) vervangen door kunstmatig materiaal dat lijkt op een echt kniegewricht. De prothese is zo gemaakt, dat het de functie van een normaal kniegewricht zo goed mogelijk nabootst. Er zijn verschillende soorten prothesen. Zo kan het gehele gewricht, maar ook de helft van het gewricht vervangen worden. Bij het vervangen van een halve knie krijg je aan de binnenkant of aan de buitenkant van de knie een prothese. Bij de vervanging van de gehele knie kan het zijn er ook meteen de knieschijf wordt meegenomen.
Waarom een nieuwe knie?
De reden waarom een nieuwe knie nodig is, is een versleten of een beschadigd kniegewricht. Wanneer de knie beschadigd of versleten is, kan het zijn dat je pijn ervaart tijdens het lopen of langdurig staan. Daarnaast kunnen stijfheid en bewegingsbeperking voorbeelden van knieklachten zijn. Voordat een orthopeed een knieprothese adviseert wordt bij artrose vaak eerst door fysiotherapie geprobeerd om de operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Dit kan bij ons in de praktijk door middel van oefentherapie om bijvoorbeeld de omliggende spieren te versterken. Wanneer de klachten zo ernstig zijn, dat er te veel pijn en/of stijfheid optreed kan een orthopeed er voor kiezen om te gaan voor een nieuwe knie.
Hoe behandelen we na een nieuwe knie?
Het wordt aangeraden om na ontslag uit het ziekenhuis zelf door te gaan met oefenen. Thuis en bij een fysiotherapeut. Om een nieuwe knie te behandelen gebruiken we de protocollen die er voor zijn. Dat houdt in dat de knie na de operatie meestal meteen al goed belastbaar is. Je zal in eerste instantie met krukken of met een rollator lopen. Vanuit hier gaan we zorgen dat er weer genoeg bewegelijkheid en kracht in en rondom de knie komt. De duur van het gehele traject verschilt per persoon waarbij er rekening gehouden moet worden met een revalidatieperiode van 6 tot 12 maanden. Hoe beter je fysieke conditie is voor de operatie, hoe beter je er ook uit komt. Zorg dus voor dat je ook voor de tijd zo goed mogelijk kunt oefenen. Hiermee is verbeter je je kracht, conditie en doorbloeding.