Echografie

Echografie is een manier van onderzoek dat tegenwoordig ook door fysiotherapeuten wordt toegepast. Bij echografie wordt een heel hoog geluid verstuurd. Deze geluiden zijn niet hoorbaar voor het menselijk gehoor. Het geluidsignaal wordt terug gekaatst en wordt door de computer omgezet tot een beeld. De geluidsgolven kunnen dus door het lichaam en geven een beeld van zacht weefsel. De geluidsgolven dringen niet door alle weefsels even ver door. Hoe harder het weefsel hoe meer geluid er wordt terug gekaatst. Hierdoor zijn er ook beperkingen van de echo. De echo kan namelijk niet door botweefsel dringen. Bij echografie gaat het dus voornamelijk om een beeld te krijgen van spieren, pezen en en de buitenkant van botten. Met de echo kunnen we bijvoorbeeld kijken of er sprake is van een scheur in een spier of pees. Ook is degeneratie (veroudering) in een pees, artrose in een gewricht en vaak zelfs op sommige plekken een breuk te zien. 

Echografie kan dus erg nuttig zijn om een betere diagnose te kunnen stellen. Hierdoor kan een betere uitleg gegeven worden over de klacht, en kunnen we een gerichtere behandeling geven. Want hoe gerichter er behandeld kan worden, hoe sneller het probleem opgelost kan worden. Een persoon met schouderklacht is een goed voorbeeld waarbij echo toegepast kan worden. Bij een schouder kan het zijn dat de klachten van verschillende aandoeningen veel op elkaar lijken. In dit soort gevallen is het wenselijk om gebruik te maken van de echo. Op deze manier kunnen bepaalde aandoeningen met meer zekerheid aangetoond of uitgesloten worden. De echo van de schouder wordt via een protocol uitgevoerd. Tijdens de echo worden alle pezen van de schouder op twee verschillende manieren bekeken. Ook het kapsel en gewricht van de schouder worden bekeken. Hierdoor kan bijvoorbeeld gezien worden of één of meerdere pezen rond de schouder zijn aangedaan door slijtage, scheur of verkalking. Eventuele aanwezigheid van frozen shoulder, of artrose in de schouder kunnen ook aangetoond worden.

Voor een echo is geen verwijzing nodig. Meestal wordt bij een schouderklacht bij het onderzoek een echo gemaakt, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de huisarts meer informatie wil en hiervoor een echo aanvraagt.

Echografist(en)

Dit is een test