Een enkel verstuiking of verzwikking is een blessure waar de meeste mensen wel bekend mee zijn. De meeste patiënten met enkelklachten komen naar de praktijk naar aanleiding van een enkel verzwikking, verstuiking of instabiliteit. Een verstuiking of verzwikking van de enkel gebeurt soms op een moment dat er net even niet goed opgelet wordt. Ook kan tijdens het sporten voorkomen dat je je verstapt.
Wat is een verzwikking of verstuiking?
Bij acute enkelklachten wordt er onderscheid gemaakt tussen een verzwikking en verstuiking. In beide gevallen is er sprake van ''door de enkel gaan''. De medische term die hiervoor gebruikt wordt is een ''inversietrauma''. Bij een verzwikking is er minimale schade ontstaan en zijn de banden soms wat opgerekt, en is er geen sprake van een scheurtje. Meestal minderen de klachten na een aantal dagen bij een verzwikking en kunnen activiteiten snel weer opgepakt worden. Bij verstuiking kunnen naast verrekking de enkelbanden ook soms gescheurd zijn. Omdat er meer schade is ontstaan dan bij een verzwikking duurt het herstel ook wat langer. Het is bij een verstuiking fijn om begeleiding te krijgen van een fysiotherapeut om de belasting op de juiste manier op te bouwen en eventuele instabiliteit te voorkomen of verhelpen.
Hoe ontstaat een verzwikking of verstuiking?
Acute enkelklachten ontstaan meestal tijdens het sporten, maar kunnen ook ontstaan tijdens dagelijkse activiteiten. Een ongelijke ondergrond kan zorgen dat een verzwikking of verstuiking sneller voorkomt. Komt een verzwikking of verstuiking vaker voor, dan kan het zijn dat de oorzaak zich in de enkel bevind. Instabiliteit na een eerder trauma kan een oorzaak zijn van herhaaldelijke verzwikkingen of verstuikingen. De recidiverende verzwikkingen worden dan ''giving way'' genoemd Na de verzwikking of verstuiking kan naast de scherpe pijn ook zwelling of verkleuring ontstaan. Hierbij kan lopen moeizaam gaan. Soms zijn tijdelijk krukken nodig om de enkel te ontzien.
Hoe behandelen we een verzwikking of verstuiking?
Bij een enkelklacht zal de fysiotherapeut in eerste instantie starten met een vraaggesprek en onderzoek. Afhankelijk van de uitkomsten van het gesprek en het enkel onderzoek, zal de fysiotherapeut adviezen geven over hoe je het beste om kunt gaan met de klacht. De fysiotherapeut zal uitleg geven wat er aan de hand is met de enkel en een behandelplan opstellen. In overleg zal deze samen uitgevoerd worden. Vaak wordt er bij enkelklachten gekozen om naast oefentherapie in de oefenzaal, ook oefeningen mee te geven voor thuis. Ook bij aanhoudende klachten na een verstuiking of verzwikking kan de fysiotherapeut helpen om de klachten te minderen.