Schouderklachten

Schouderklachten

Schouderklachten zijn een van de meest voorkomende klachten die binnen de fysiotherapie praktijk. De verwachting is dat jaarlijks ongeveer 30% van de Nederlandse inwoners last krijgt van schouderklachten. Hierdoor zijn schouderklachten, naast rugklachten, de meest voorkomende reden om naar de fysiotherapeut te gaan. De schouder fysiotherapeut is bij uitstek de specialist die je kan bij de diagnostiek en eventueel behandeling of verwijzing. De schouderregio is namelijk een complex gebied waarbij meerdere gewrichten en spieren samen werken om de arm goed te laten functioneren. Als er iets mis is bij één van deze onderdelen kan het zijn dat de hele regio niet goed meer functioneert.

Wat zijn schouderklachten?

Zoals eerder benoemd is de schouderregio een complex gebied, omdat er veel structuren goed samen moeten werken. Hierdoor zijn er ook veel verschillende soorten schouderklachten. De pijnklacht die het meest voorkomt is de zeurende pijn die uitstraalt in de bovenarm. Echter is hier niet altijd dezelfde onderliggende oorzaak voor verantwoordelijk. Voorbeelden van veelvoorkomende schouderklachten zijn bijvoorbeeld schade van pees of bot na ongeval, peesklachten, atroseklachten, slijmbeursontstekingen, stressgerelateerde of houdingsgerelateerde schouderklachten

Hoe ontstaan schouderklachten?

Doordat de schouderregio complex is kan schouderpijn ook verschillende oorzaken hebben. Als het bijvoorbeeld niet meer mogelijk is om de arm naar boven te bewegen, kan het een oorzaak zijn dat het schoudergewricht niet goed beweegt. Echter hoeft dit niet meteen te betekenen dat dit daadwerkelijk zo is. Naast dat dat het schoudergewricht goed moet bewegen zijn zowel het schouderblad als de ribben net zo verantwoordelijk voor een vloeiend bewegingspatroon. De oorzaak kan dus per persoon verschillen ook al lijkt het alsof je precies dezelfde klachten hebt als bijvoorbeeld je buurman of buurvrouw. Bij (aanhoudende of terugkerende) schouderklachten is het dus verstandig om de fysiotherapeut eens mee te laten kijken.

Hoe behandelen we schouderklachten?

Na uitgevoerd onderzoek, zal in eerste instantie de fysiotherapeut starten met het uitleg geven over de schouderklacht. Verder zullen de adviezen besproken worden, zodat je zo goed mogelijk met de schouderklachten kan omgaan en weet wat er komende tijd van je verwacht wordt. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat oefeningen erg belangrijk zijn om af te komen van schouderklachten. Sommige oefeningen die we hebben doorgenomen kunnen eventueel met behulp van een app thuis uitgevoerd worden. Niet alle oefeningen kunnen thuis uitgevoerd worden en zullen onder begeleiding van de fysiotherapeut in de oefenzaal doorgenomen worden.

Dit is een test