In de knie zijn verschillende structuren aanwezig, waaronder de meniscus. De meniscus bestaat uit stevig kraakbeen dat tussen de boven en onderbeen in zit. Wanneer een meniscus beschadigd raakt kan dit voor verschillende vervelende klachten zorgen.
Wat is een meniscusletsel?
De meniscus is één van de meest aangedane structuren in de knie, waarbij beschadiging op elke leeftijd kan voorkomen. Toch komt meniscusletsel het meest voor bij jonge mensen tijdens het sporten. De meniscus bestaat uit een binnenste en buitenste meniscus die als schokdempers werken in het kniegewricht waarbij de druk wordt verdeeld. Door acuut letsel, of veroudering kan schade ontstaan aan de meniscus. Vaak gaat letsel van de meniscus samen met letsel van de kruisbanden. Wanneer er schade is ontstaan kan je last hebben bij het (lang) staan, lopen en traplopen. Ook kan het zijn dat er slotklachten ontstaan. Hierbij ontstaat het gevoel dat de knie op slot zit waarbij het niet meer mogelijk is om de knie te strekken. Verder ontstaat vaak binnen enkele uren zwelling in de knie.
Hoe ontstaat meniscusletsel?
Meniscusletsel kan acuut, maar ook als gevolg van ouderdom ontstaan. Door ouderdom wordt de meniscus steeds minder elastisch en ontstaat er eerder een scheur. Bij een acuut letsel is er vaak sprake van een draaibeweging waarbij de voet nog op de grond blijft staan. In de meeste gevallen is de binnenste meniscus aangedaan. Dit heeft ermee te maken dat de binnenste meniscus verbonden is met de binnenste knieband, en hierdoor minder flexibel is. Wanneer er een scheur is ontstaan in de meniscus kan de knie niet goed meer functioneren. De meniscusscheur zorgt ervoor dat er pijn ontstaat aan de zijde waar de meniscus beschadigd is. Vooral wanneer er druk op het gewricht komt te staan wordt de pijn erger.
Hoe behandelen we meniscusletsel?
Op basis van lichamelijk onderzoek wordt meniscusletsel gediagnosticeerd. Ook kan er een afspraak gemaakt worden met een orthopeed om een MRI scan te laten maken. Met behulp van de scan kan vast gesteld worden of er daadwerkelijk schade is ontstaan in de meniscus. Soms wordt er gekozen voor een kijkoperatie om het letsel vast te stellen en te behandelen. Afhankelijk van de schade en de klachten die worden ervaren kan de orthopeed de keuze maken om een kijkoperatie uit te voeren. Er kan dus ook gekozen worden voor een conservatieve (niet-operationele) behandeling. Samen met de fysiotherapeut zal dan een behandelplan opgesteld worden om langzamerhand de knie weer te laten herstellen. Door middel van oefentherapie kan de belasting langzamerhand weer opgebouwd worden.