Een blessure aan de kruisbanden komt meestal voor bij voetballers, skiërs, basketballers en andere atleten. De voor en achterste kruisbanden bevinden zicht in het kniegewricht. De kruisbanden zorgen ervoor dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet kan verschuiven. Hierbij heeft de voorste kruisband de taak om de beweging naar voren van het dijbeen ten opzichte van het scheenbeen te remmen. De achterste kruisband remt de beweging naar achteren van het dijbeen ten opzichte van het scheenbeen. De kruisbanden hebben dus een belangrijke rol in het geven van de stabiliteit van de knie tijdens rotaties, voorwaarts bewegen en achterwaarts bewegen.
Wat is een kruisbandletsel?
Bij een kruisbandletsel is schade ontstaan in de voorste, achterste of beide kruisbanden. Vaak gaat letsel van een kruisband gepaard met schade aan andere banden, meniscus of het kraakbeen. Kruisbandletsel komt vaak voor en is een veelvoorkomende sportblessure. Zoals eerder genoemd hebben de kruisbanden een belangrijke rol in het geven van stabiliteit van de knie tijdens meerdere bewegingen. De diagnose wordt gesteld op basis van de soort klachten en uitkomsten uit het onderzoek. Soms wordt er ook een MRI scan gemaakt. Tijdens een MRI worden de zachtere weefsels van de knie in beeld gebracht. Soms wordt de diagnose gesteld met een kijkoperatie, waarbij eventuele bijkomende meniscusschade behandeld kan worden.
Hoe ontstaat kruisbandletsel?
Meestal ontstaat letsel van de voorste kruisband door een blessure tijdens sport en de achterste kruisband tijdens een verkeersongeluk of overstrekken van de knie. Hierbij is de achterste kruisband erg sterk en scheurt deze bijna alleen bij forse inwerking van krachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dashboardtrauma. Vooral sporten waar veel kap,- draai en sprongbewegingen voorkomen komen scheuren in de kruisbanden vaker voor. Denk hierbij aan sporten als hockey, voetbal of handbal. Vaak is verdraaiing van de knie de oorzaak van kruisbandletsel. De scheur ontstaat vaak wanneer de knie met kracht wordt gedraaid, op het moment dat de voet op de grond staat. Hiernaast kan overstrekking ook een oorzaak zijn van scheuring van de kruisband. Wat opvallend is bij kruisbandletsel is dat er vaak geen tegenpartij betrokken is op het moment dat de band scheurt. Op het moment van blessure wordt er vaak een ''knak'' geluid gevoeld in de knie. De knie wordt vaak binnen een paar uur dik waarbij het belasten van de knie niet meer lukt. De knie kan instabiel aanvoelen waarbij het gevoel kan voorkomen dat je door de knie zakt.
Hoe behandelen we kruisbandletsel?
In de eerste fase na het scheuren van de kruisband is de knie vaak nog pijnlijk en gezwollen. De therapie is in deze fase gericht op het verminderen van de pijn en de zwelling. Vaak worden krukken in deze fase aangeraden om de knie te ontlasten. Samen met de fysiotherapeut worden oefeningen uitgevoerd om te voorkomen dat de spierkracht teveel afneemt. Bij de zwaarste kruisbandletsel wordt soms gekozen voor een operatie. Bij een operatie wordt door middel van een stukje pees uit een ander deel van het lichaam een ''nieuwe'' kruisband geplaatst. Deze optie wordt mede bepaald door de mate van instabiliteit van de knie, conditie van de patiënt en de mate van intensiviteit van sporten die de patiënt graag weer zou willen bereiken.
Niet alle kruisbandletsels hoeven dus geopereerd te worden. In het besluit wordt besproken met de chirurg welke behandelingen het beste past bij jouw letsel. Zowel bij een operatieve behandeling als conservatieve (niet-operationele) behandeling is fysiotherapie aangeraden. Op het moment dat pijn en zwelling is afgenomen kan de knie steeds weer meer belast worden. Onder begeleiding van de fysiotherapeut zal de belasting stapsgewijs weer opgebouwd worden.