Pijn in de rug als gevolg van een hernia kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Echter hoeft het niet altijd zo te zijn dat een hernia klachten veroorzaakt. Een hernia geeft alleen klachten op het moment dat de uitstulping op een zenuw drukt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wanneer dit niet van toepassing is hoeft de hernia geen problemen te geven.
Wat is een hernia?
Een hernia, ook wel beschreven als HNP (hernia nuclei pulposi), is en uitstulping van een tussenwervelschijf. Wanneer je klachten ervaart van een hernia komt dit door het feit dat de uitstulping een zenuw bekneld. Klachten die horen bij een hernia zijn vaak uitstralende pijn naar de bil, of pijn in het been. De pijn in het been kan soms tot onder de knie of voet voelbaar zijn. Verder kan een hernia ervoor zorgen dat er een doof gevoel ontstaat in de huid. Ook kan krachtsverlies voorkomen bij een hernia. Wat typerend is voor een hernia, is dat de pijn vaak erger wordt bij hoesten, niezen of persen. Dit komt omdat bij hoesten, niezen of persen de druk op de wervelkolom vergroot wordt en de klachten even verergeren.
Hoe ontstaat een hernia?
Vaak wordt bij rugpijn al snel gedacht aan een hernia als oorzaak. Echter zien we dat bij slechts 5% van de mensen met rugpijn er sprake is van een hernia. Verder is de kans op spontane genezing van de hernia groot. Het merendeel van de mensen met een hernia herstelt zonder dat er een operatie nodig is. Er zijn meerdere oorzaken bekend van een hernia. In eerste instantie kan veroudering van de tussenwervelschijf de oorzaak zijn. Bij de één verloopt het proces van veroudering sneller dan de ander en ontstaat er dus ook eerder een hernia. Bepaalde factoren spelen een rol in de versnelling van veroudering in de tussenwervelschijf. Zo weten we dat bijvoorbeeld roken een factor is wat bijdraagt aan versnelde veroudering.
Hoe behandelen we een hernia?
Na uitgevoerd onderzoek zal de fysiotherapeut in eerste instantie uitleg geven over wat een hernia inhoudt. Ook zal de fysiotherapeut beweegadviezen geven, zodat je zo goed mogelijk om kan gaan met de hernia. Ook zou bespreken worden wat komende tijd van jou wordt verwacht. Bij een hernia is het namelijk van belang om gedoseerd in beweging te komen. Zoals eerder genoemd is bij ongeveer 80% van de gevallen geen operatie nodig om de klachten onder controle te krijgen. Echter kan het zijn dat bij langdurige aanhoudende klachten gekozen kan worden voor een operatie. Ook voor en na de operatie kan de fysiotherapeut begeleiding bieden en adviezen geven gedurende het proces.